En nedlagd gruva på Åland blir platsen för teknikbolaget Pumped Hydro Storages försök att skapa underjordisk pumpkraft. Men energilagringstekniken har hittills visat sig vara olönsam i Sverige.

Genom att vattenfylla nedlagda gruvor vill svenska Pumped Hydro Storage skapa underjordiska pump kraftverk. Nu har bolaget tecknat ett avtal om att skapa en pilotanläggning i en gammal järnmalmsgruva 250 meter under jord på Åland. Om myndigheterna ger sitt godkännande är tanken att släppa in vatten från Östersjön till gruvschaktet genom turbiner för att generera el. Vattnet pumpas sedan tillbaka till Östersjön innan proceduren genomförs på nytt.
”I dag kan en nedlagd gruva vara till belastning för samhället, men genom den här tekniken gör vi den till någonting som vi kan dra nytta av”, säger Otto Werneskog, vd för Pumped Hydro Storage.
I september och oktober genomför bolaget en nyemission med målet att ta in 10 miljoner kronor, och man har tidigare tagit in ungefär 5 Mkr i en första emission.
Projektkostnaden på Åland beräknas ligga kring 50 Mkr. Tanken är att innovationspengar och andra bidrag ska hjälpa till att finansiera, men en börsnotering ligger också i korten.
”Piloten måste få bevisa sig innan det kan bli intressant”, säger Otto Werneskog.
Globalt sett är pumpkraft den klart vanligaste energilagringen, men i Sverige har tekniken varit olönsam. Lösningen är enligt Otto Werneskog att kunna reglera frekvensen i elnätet, genom att på kort tid ställa om från pumpning till elgenerering.
”På frekvensmarknaden ser vi att vi har lönsamhet, men inte i det vanliga spotpriset. Skillnaden mellan högt och lågt elpris är alldeles för liten för det i Sverige.”
Runt om i världen finns hundratusentals nedlagda gruvor där tekniken skulle kunna användas.”De länder som har mest omställningsarbete framför sig, som Tyskland och Storbritannien, behöver den flexibiliteten som gör lagring av energi intressant”, säger Otto Werneskog. I Australien har bolaget Genex beviljats ett statligt lån på motsvarande 4 miljarder kronor för att anlägga en jätteanläggning i en nedlagd guldgruva.
Ni känner er inte ifrånsprungna?
”Andra aktörer fokuserar på ett enda projekt, medan vi har som målsättning att bli ett teknikbolag som möjliggör en snabb utrullning av tekniken.” Pilotanläggningen på Åland är tänkt att gå i full drift 2021.
VICTOR HULTGREN
Dagens Industri
https://www.di.se/nyheter/nedlagd-gruva-pa-aland-ska-bli-kraftverk/